Life Saving Sport

Life Saving Sport

De Life Saving Sport is de enige sport ter wereld waar de deelnemers eerst de vaardigheden leren om zichzelf en anderen te redden om daarna deze vaardigheden te gebruiken in de sportconcurrentie. De allereerste georganiseerde internationale levensreddende activiteiten dateren uit 1878, toen het eerste World Congress werd georganiseerd in Marseille, een stad in het zuiden van Frankrijk.

Life Saving is een spectaculaire sportvorm die is afgeleid van het echte reddingswerk. Een combinatie van techniek, tactiek, kracht, souplesse en snelheid bepalen uiteindelijk de prestaties op verschillende onderdelen zoals de Board Rescue Race, Tube - estafette, BeachFlags, en de SERC.

De Life Saving Sport kan worden onderverdeeld in twee soorten wedstrijden:

  • Open water (Ocean Events)
  • Zwembad (Pool events)

De Kampioenschappen bestaan uit twee hoofdonderdelen: Pool Events (de wedstrijden in het zwembad) en Ocean Events (de wedstrijden op het strand en in zee). De Poolwedstrijden van het “Wereld Kampioenschap 2016” zullen worden gehouden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion te Eindhoven. De Ocean onderdelen zullen op het strand van Noordwijk plaatsvinden. Naar verwachting zullen er sporters uit 40 verschillende landen deelnemen aan het “Wereld Kampioenschap 2016”. Het WK Life Saving duurt 3 weken, van 1 t/m 19 september 2016.

In Australië en Nieuw Zeeland is Life Saving al enorm populair. Nederland behoort in deze sportvorm van het reddingswerk tot de top 10 van de wereld!


Pool Events

Wedstrijdonderdelen in het zwembad

SERC

De SERC (Simulated Emergency Response Competition) is een onderdeel waarbij een team van vier redders, twee mannen en twee vrouwen, onder leiding van een teamleider, zoveel mogelijk ‘drenkelingen’ uit de gesimuleerde noodsituatie moeten redden. Deze, van te voren onbekende, gesimuleerde noodsituatie test diverse vaardigheden en kennis. De redders hebben maximaal 2 minuten de tijd om de drenkelingen te redden.

50 meter Popduiken (50 meter Manikin Carry)

Na het startsignaal zwemt de deelnemer 25 meter vrije slag, duikt onder water om de reddingspop, die zich op de bodem bevindt, weer boven water naar de finish te vervoeren.

100 meter Popduiken met Zwemvliezen (100 meter Manikin Carry with Fins)

Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt 50m vrije slag met zwemvliezen, duikt daarna onder water om een reddingspop vanaf de bodem naar de wateroppervlakte te brengen. Hierna vervoert de deelnemer de reddingspop naar de finish.

4 x 25 meter Pop vervoeren (4 x 25 meter Manikin Relay)

Een estafette die door 4 personen wordt uitgevoerd. Iedere deelnemer vervoert de reddingspop 25 meter.

100 meter Pop vervoeren met Torpedoboei en Zwemvliezen (100 meter Manikin tow with Fins)

Na het startsignaal zwemt de deelnemer met zwemvliezen en Torpedoboei 50m vrije slag naar de reddingspop bevestigt de Torpedoboei om de reddingspop en vervoert deze naar de finish.

100 meter Popduiken met Zwemvliezen (100 meter Manikin Carry with Fins)

Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt 50m vrije slag met zwemvliezen, duikt daarna onder water om een reddingspop vanaf de bodem naar de wateroppervlakte te brengen. Hierna vervoert de deelnemer de reddingspop naar de finish.

4 x 50 meter Torpedoboei estafette (4 x 50 meter Rescue Medley Relay)

De Torpedoboei estafette wordt door 4 personen uitgevoerd, die ieder een andere discipline uitvoeren. Deelnemer 1: Zwemt na het startsignaal 50m vrije slag. Deelnemer 2: Zwemt 50m vrije slag met zwemvliezen. Deelnemer 3: Zwemt 50m vrije slag met een Torpedoboei. Deelnemer 4: Zwemt 50m vrije slag met zwemvliezen en Torpedoboei, deelnemer 3 is de drenkeling die naar de finish wordt vervoerd.


Ocean Events

Wedstrijdonderdelen in zee en op het strand

Beach Flags

Deelnemers liggen op hun buik, met de voeten gericht naar de Beach Flags. Na het startsignaal proberen de deelnemers zo snel mogelijk een Beach Flag te pakken. Er zijn minder Beach Flags dan deelnemers. Deelnemers die geen Beach Flag hebben vallen af.

Run - Swim - Run

Na het startsignaal rennen de deelnemers 200 meter over het zand, om vervolgens 300 meter te zwemmen en nogmaals 200 meter te rennen naar de finish.

Board Race

Deelnemers staan op of achter de startlijn met hun paddleboards. Na het startsignaal gaan de deelnemers het water in, springen op hun board en peddelen het parcours, gemarkeerd door boeien, keren terug naar het strand en rennen om de finishlijn te passeren.

Board Rescue Race

In dit onderdeel zwemt één lid, het ‘slachtoffer’ van het team naar een aangewezen boei en zwaait (vraagt om ‘hulp’). Het tweede teamlid peddelt op zijn paddleboard naar het ‘slachtoffer’ en samen peddelen zij terug naar de kant. Bij het passeren van de finishlijn op het strand moeten beide teamleden met het board in contact zijn.

Torpedoboei Redding (Rescue Tube Rescue)

Dit teamonderdeel bestaat uit vier deelnemers, een drenkeling, een redder en twee helpers. Na het startsignaal rent het ‘slachtoffer’ het water in en zwemt naar de aangewezen boei en zwaait (vraagt om ‘hulp’). De redder gaat te water met zwemvliezen en een Torpedoboei en zwemt naar het ‘slachtoffer’. Het ‘slachtoffer’ wordt met behulp van de Torpedoboei naar de kant gebracht waar de twee helpers klaar staan om het slachtoffer over het zand te slepen over de finish.